Idealna jest na kanapkach ale wybornie smakuje z makaronem, zwłaszcza razowym.
Pachnie wybornie, smakuje obłędnie, warto ją zajadać bo do tego wszystkiego jest mega zdrowa.
Przepis zaczerpnęłam od Marty Dymek.
Jesienna pasta z dyni i pomidorów.
Składniki: 1 duży słoik
- 1000 g dyni hokkaido ewentualnie piżmowej
- olej do skropienia dyni
- sól do posypania dyni
- 1/2 cebuli
- oliwa
- szczypta soli morskiej
- 1 ząbek czosnku
- 3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta płatków chili
- 2 - 3 łyżki oliwy
- 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 5 suszonych pomidorów
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- Dynię pokroiłam na kawałki, usunęłam pestki, ułożyłam na blaszce, skropiłam olejem i posypałam solą.
- Piekłam dynię w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut aż stałą się bardzo miękka.
- Posiekałam czosnek i cebulę i podsmażyłam cebulę 2 minutki na oliwie aż zmiękła, dodałam posiekany czosnek, smażyłam 10 sekund, dodałam posiekaną natkę i chili, smażyłam kolejne 10 sekund.
- Ostudzoną dynię włożyłam do miski, dodałam oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól i pierz i zblendowałam całość na pastę.
- Do zmiksowanej pasty dodałam zawartość patelni wraz z oliwą, dokładnie wymieszałam.
- Potem przełożyłam do słoika i schłodziłam w lodówce.
- Marta napisała jeszcze że do tej pasty idealnie nadaje się tylko dynia hokkaido bo ma zwarty miąższ i jest gęsta, piecze się ją razem ze skórką i razem z nią blenduję, dzięki temu pasta ma odpowiednią gęstość i piękny kolor.
- Odpowiednia jest także dynia piżmowa, inne dynie raczej się nie nadają bo są za rzadkie.
Przepis Marta Dymek.
"Podróże małe i duże"
Kolor dyni - kolor liści - kolor jesieni |
2 komentarze
Suszone pomidory uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa też i dokładam je tam gdzie się da. Tu smakują obłędnie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.