Polecam paluszki, są aromatyczne i chrupiące, idealne do przekąszania.
Paluszki sezamowo - ziołowe.
Składniki:
- 200 g mąki bezglutenowej - ja dałam ziemniaczaną i kukurydzianą pół na pół
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka białego sezamu
- 100 g masła
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 100 g serka mascarpone
- 100 g ostrego, wysuszonego żółtego sera - u mnie parmezan
- żółtko do posmarowania
- biały sezam i czarnuszka do posypania
Mąkę przesiałam i połączyłam z solą, rozmarynem i sezamem.
Masło, olej sezamowy i mascarpone utarłam mikserem na puszystą masę.
Wsypałam starty na małych oczkach ser żółty, wymieszałam.
Do masy dodałam mieszankę sypką i wrabiałam w ciasto.
Uformowałam z ciasta kulę, zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki.
Potem wyjęłam ciasto na blat, podsypałam mąką i wałkowałam na płat ciasta grubości 7 mm.
Radełkiem pokroiłam na cienkie paski.
Ułożyłam paski na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam roztrzepanym żółtkiem i posypałam sezamem i czarnuszką.
Piekłam paluchy w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 10 - 12 minut aż ładnie się zrumienią.
Smacznego.
Przepis gdzieś z gazety.
"Podróże małe i duże"
Rumiankowe łąki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.