Jest z paellą jeszcze mniej pracy niż z risottem.
Dodajemy ulubione składniki i za 40 minut zajadamy, zachęcam do zrobienia.
Paella z pomidorami i mieszanka morską.
Składniki:
- 4 - 5 łyżek oliwy - miałam z marynaty karczochów ze słoika
- 2 ząbki czosnku
- 200 g ryżu - dałam canaroli
- 3 duże pomidory
- 800 ml bulionu drobiowego
- opakowanie - 500 g mieszanki owoców morza - kałamarnica, paluszki surimi, kraby, małże orientalne, krewetki, biała ryba
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- cząstki cytryny do podania
Posiekałam czosnek i włożyłam go na zimną oliwę na patelni, smażyłam aż stał się szklisty, 1 minutę.
Dodałam ryż i chwilę smażyłam aż się zeszklił.
Teraz dodałam pomidory starte na tarce o drobnych oczkach.
Całość zalałam bulionem, przemieszałam.
Na wierzch wsypałam mieszankę morską, lekko przemieszałam.
Teraz nie mieszając już gotowałam pod przykryciem 20 minut.
Wyłączyłam ogień, patelnię nakryłam ręcznikiem i pozostawiłam na kolejne 20 minut.
Przed podaniem posypałam natką pietruszki i podałam z cząstkami cytryny.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Chełmno |
4 komentarze
Paella wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńpięknie dziękuję. Jest pyszna, uwielbiamy.
UsuńNigdy nie jadłem tego dania ale po zobaczeniu tego przepisu od razu poleciałem zrobić i nie żałuje bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńA gdzie fotki? ciesze się że smakowało.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.