Aby była krucha i soczysta wystarczy taką świeżą, zaraz złowioną zamrozić.
Mięso staje się wówczas miękkie i kruche.
Polecam dania z ośmiornicy, mięso jest pyszne i ma mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 których tak potrzebuje nasz organizm.
Dziś przedstawiam danie kuchni chorwackiej.
Ośmiornica z warzywami.
Składniki:
- 1 ośmiornica rozmrożona
- 4 - 6 średnich ziemniaków
- 4 średnie marchewki
- 4 średnie cebule
- 80 ml oliwy z oliwek
- 1 główka czosnku
- 8 - 10 pomidorków koktajlowych
- 1 cytryna
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Obrałam marchew i cebulę, wyszorowałam ziemniaki.
W dużym naczyniu do zapiekania ułożyłam warzywa, posoliłam je, oprószyłam pieprzem i polałam oliwą.
Główkę czosnku przekroiłam na połowę, umyłam pomidorki i osuszyłam je, ułożyłam w naczyniu.
Na wierzchu na warzywach ułożyłam ośmiornicę.
Naczynie przykryłam pokrywką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 1,5 godziny.
Potem zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 10 minut aby sos się zredukował.
Całość posypałam posiekaną natką pietruszki i skropiłam sokiem z cytryny i oliwą.
Smacznego.
Przepis kuchni chorwackiej.
"Podróże małe i duże"
Lato |
Polecam w chłodnie dni oglądanie obrazów lata.
2 komentarze
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kinia i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.