czwartek, 9 listopada 2017

Ośmiornica z warzywami

Ośmiornica jest bardzo popularnym na Bałkanach składnikiem dań wszelakich, sałatek, grilla, przekąsek i dań głównych.
Aby była krucha i soczysta wystarczy taką świeżą, zaraz złowioną zamrozić.
Mięso staje się wówczas miękkie i kruche.
Polecam dania z ośmiornicy, mięso jest pyszne i ma mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 których tak potrzebuje nasz organizm.
Dziś przedstawiam danie kuchni chorwackiej.
Ośmiornica z warzywami.


                   Składniki:

  • 1 ośmiornica rozmrożona
  • 4 - 6 średnich ziemniaków
  • 4 średnie marchewki
  • 4 średnie cebule
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 główka czosnku
  • 8 - 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 cytryna
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Obrałam marchew i cebulę, wyszorowałam ziemniaki.
W dużym naczyniu do zapiekania ułożyłam warzywa, posoliłam je, oprószyłam pieprzem i polałam oliwą.

Główkę czosnku przekroiłam na połowę, umyłam pomidorki i osuszyłam je, ułożyłam w naczyniu.
Na wierzchu na warzywach ułożyłam ośmiornicę.

Naczynie przykryłam pokrywką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 1,5 godziny.
Potem zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 10 minut aby sos się zredukował.
Całość posypałam posiekaną natką pietruszki i skropiłam sokiem z cytryny i oliwą.
Smacznego.
Przepis kuchni chorwackiej.
                                        "Podróże małe i duże"
Lato
Wspomnienia lata w obrazie kwiatów to idealne odstresowanie i nabieranie sił.
Polecam w chłodnie dni oglądanie obrazów lata.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger