Idealne jako deser ale także jako przekąska do szkoły czy pracy, do kawy czy herbaty.
Szybko się je robi, szybko piecze i jeszcze szybciej znikają.
Zachęcam do pieczenia.
Muffinki biszkoptowe z bakaliami i bananami.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 170 g cukru pudru
- 6 jaj
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
- szczypta soli
- 1 - 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki pokruszonych orzechów laskowych
Przesiałam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Masło utarłam z cukrem pudrem na puszystą masę.
Stopniowo nie przerywając ucierania dodawałam po jednym jajku i łyżce mąki z proszkiem.
Pod koniec ucierania dodałam sok i skórkę z pomarańczy i sól.
Do papilotek nakładałam ciasto do 3/4 wysokości
a na wierzchu ułożyłam plasterki banana i posypałam posiekanymi orzechami.
Piekłam muffiny w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Wspomnienie maja |
Cudne wspomnienia.
2 komentarze
Wyglądają pysznie! Aż zrobiłam się głodna. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.