Idealnie rozgrzewa zmarznięte ciała w listopadowe, słotne dni.
Nazwałam ją letnią bo przypomina mi letnie, słoneczne, długie dni i dzięki temu od razu na duszy raźniej.
Zapraszam na pyszną zupę.
Letnia zupa.
Składniki:
- porcja rosołowa - u mnie grzbiet kurczaka i 2 udka
- 1500 ml wody
- 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 - 4 listki laurowe
- sól morska
- 2 marchewki
- 5 średnich ziemniaków
- 1/2 niedużego kalafiora
- 1 nieduży por
- 2 gałązki natki z selera
- 2 gałązki natki z pietruszki
- 1 puszka - 212 g mieszanki warzywnej mexico - miałam Bonduelle - w skład mieszanki wchodzi kukurydza, groszek i papryka czerwona
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Umyłam dokładnie pora, osuszyłam i pokroiłam w plasterki.
- Marchew wymyłam, obrałam i pokroiłam w plastry.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę a kalafiora podzieliłam na różyczki.
- Posiekałam natki selera i pietruszki.
- Osączyłam mieszankę mexico.
- Umyłam kurczaka, zalałam go zimną wodą, dodałam, sól, ziele angielskie i włożyłam listek laurowy, gotowałam mięso do miękkości.
- Wyjęłam mięso z rosołu i jak przestygło obrałam od kości i pokroiłam.
- Do bulionu włożyłam marchew, pora, natki, ziemniaki, kalafiora i mieszankę mexixco, gotowałam 20 minut.
- Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy, pokrojone mięso i wymieszałam.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Chełmno |
2 komentarze
Letnia zupa na jesień? :) czemu nie!
OdpowiedzUsuńPrawda? wszystko można jadać kiedy mamy tylko na to ochotę i składniki, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.