Kluski leniwe uwielbiam a tutaj dodatkowo dodatek maku sprawia ze kluchy są jeszcze lepsze.
Idealny obiad na zimne dni, polecam.
Kluski leniwe z makiem.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1/2 szklanki pszennej mąki razowej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1 jajo
- 2 łyżki maku
- sól do smaku
- masło do smażenia klusek
Do miski włożyłam ser i rozgniotłam go widelcem, wsypałam obie mąki, szczyptę soli, dodałam jajo, olej, syrop klonowy i mak i zagniotłam szybko ciasto.
Z ciasta zrobiłam wałki, które potem pokroiłam po skosie jak kopytka.
Gotowałam kluski w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia około minuty.
Wyjęłam kluski z wody, poczekałam aż obeschną i obsmażyłam je na maśle.
Podałam z miodem, pycha.
Smacznego.
Przepis z książki "Bike&Cooke"
"Podróże małe i duże"
Wspomnienie lata |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.