Tą klasyczną zajadałam nie raz, nie dwa będąc w Grecji i smakuje wybornie, polecam gorąco.
Szybka w wykonaniu i pyszna w zajadaniu.
Ważne jest jednak aby produkty były najwyższej jakości a ser feta, oryginalny grecki, dojrzewający w drewnianych beczułkach a wykonany z mleka pasteryzowanego owiec wypasanych na wolnym wybiegu.
Na zdjęciach jest maska wenecka która właśnie otrzymałam od koleżanki z Grecji i dlatego zawsze już będzie mi się kojarzyła z Grecją a nie Włochami tym razem.
Klasyczna sałatka grecka.
Składniki:
- 1 średni ogórek zielony
- 2 duże pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona papryka
- 1 szklanka oliwek greckich Kalamon
- szczypta oregano
- 150 g sera feta
- sól morska
- pieprz czarny
- 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
Ogórka wyszorowałam i pokroiłam w słupki.
Pomidory pokroiłam w duże cząstki a koktajlowe na połówki.
Z oliwek usunęłam pestki, wystarczy płaską stroną noża nacisnąć na oliwkę a pestka sama wyskakuje.
Paprykę zieloną pokroiłam w paski.
Cebulę pokroiłam w piórka.
Wszystkie składniki włożyłam do miski, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Polałam całość obficie oliwą, posypałam oregano, posypałam kawałkami fety i jeszcze raz polałam oliwą.
Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.
"Podróże małe i duże"
Uroki nieba |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.