Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz w wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw.
Polecam gorąco bardzo sycące i pyszne danie na chłodne jesienne dni i zimowe mrozy.
Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego od szynki
- 3 łyżki oliwy
- 1 posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 150 ml bulionu
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- gałązka listków lubczyku
- 3 łyżki posiekanego estragonu
Mięso pokroiłam na kawałki, posoliłam i odstawiłam na 30 minut.
Posiekałam czosnek i cebulę.
Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę i czosnek a potem dodałam kawałki mięsa i podsmażałam około 10 minut.
Mięso na patelni doprawiłam papryką i pieprzem.
Wlałam teraz na patelnię wino i bulion, posiekane listki lubczyku oraz posiekany estragon i gotowałam do miękkości około 30 minut.
Teraz dodałam mąkę wymieszaną z wodą i zagotowałam aby zagęścić sos.
Podałam z ziemniakami w mundurkach.
Smacznego.
Przepis kuchni bułgarskiej.
"Podróże małe i duże"
Skarby lasu - podgrzybek zajączek |
Podgrzybek zajączek nie chciał opuszczać swego lokum.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.