Jeśli nie macie świeżych można dodać suszone wcześniej namoczone.
Deser robi się szybko, jest pyszny, zdrowy i cieszy podniebienie.
Namówiłam do spróbowania?
Jabłka zapiekane z serem i figami.
Składniki:
- 2 duże jabłka - antonówki albo inne ulubione
- 100 g twarogu delikatnego, naturalnego - ja miałam President
- 1 łyżka miodu tymiankowego
- szczypta cynamonu
- 1 duża świeża figa
Jabłka umyłam, osuszyłam.
Z każdego jabłka odcięłam górę czyli czapeczkę.
Łyżeczką wydrążyłam środek jabłka, tak aby nie przebić ścianek owocu.
Serek wymieszałam z miodem i cynamonem a także posiekanym jabłkiem które wydrążyłam.
Figę przekroiłam na cztery części.
Do każdego jabłka włożyłam po 2 kawałki figi i upchałam ser między nimi.
Posypałam jeszcze cynamonem, przykryłam czapeczkami i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
Można też upiec w kuchence mikrofalowej przy mocy 800 W przez 8 - 10 minut.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Październikowy las |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.