Jak sam autor napisał: jedną z wielu zalet tego dania jest kontrast różnych konsystencji.
Sałatka jest pyszna i warto ja wypróbować w jesienne, chłodne dni.
Insalata di melanzane - sałatka z bakłażanów.
Składniki: 4 porcje
- 500 g bakłażanów
- oliwa z oliwek
- biały ocet winny
- 2 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Bakłażany umyłam, odcięłam im szypułki, pokroiłam w plastry a potem w paski.
Pokrojone bakłażany ułożyłam na sicie, posoliłam i pozostawiłam na 30 - 40 minut.
Potem opłukałam i wysuszyłam paski bakłażana.
Na patelnię wlałam trochę oliwy i smażyłam paski bakłażana aż zmiękły.
Usmażone ponownie osączyłam na ręczniku kuchennym i skropiłam octem.
Marchew obrałam i pokroiłam w plasterki, tak samo zrobiłam z selerem i czosnkiem.
Blanszowałam w osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedziłam.
Do miski włożyłam bakłażany, marchew, czosnek i selera, posoliłam, oprószyłam pieprzem, wymieszałam.
Na koniec polałam oliwą.
Smacznego.
Przepis kuchni sycylijskiej.
"Podróże małe i duże"
Żurawki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.