Fajna alternatywa dla zwykłych bułek czy tostów na śniadanie.
Można go podawać na słodko i wytrawnie, wybór zostawiam zajadającym.
Harcha - marokański chlebek.
Składniki:
- 250 g semoliny
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub semoliny
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g ciepłego mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml oliwy
W misce połączyłam mleko, drożdże i cukier, pozostawiłam na 5 minut.
Potem do miski dodałam semolinę, oliwę, sól i proszek do pieczenia.
Mieszałam aż składniki dobrze się połączyły, odstawiłam na 15 minut.
Jak ciasto odpoczęło podzieliłam je na 6 części i z każdej zrobiłam kulkę.
Z każdej kulki uformowałam chlebek, piekłam je na suchej patelni po 5 minut z każdej strony.
Podałam z konfiturą z wiśni.
Smacznego.
Przepis kuchni marokańskiej.
"Podróże małe i duże"
Żurawki |
2 komentarze
Bardzo ciekawie i pysznie wygląda:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńJest inny niż nasz chleb ale równie pyszny, polecam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.