Idealne będą także jako śniadanie dla dorosłych osobników tylko moje pierwsze skojarzenie padło na dzieciaczki.
Są mięciutkie, pulchniutkie i bardzo smakowite.
Polecam serdecznie na śniadanie, jeszcze ciepłe.
Supełkowe bułeczki dyniowe.
Składniki: 10 supełków
- 1/2 szklanki pure z dyni - ja użyłam dyni hokkaido ze skórką
- 7 g drożdży suchych
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki masła stopionego i wystudzonego
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 żółtko
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- Do miski wsypałam drożdże, cukier i sól, wymieszałam.
- Do drugiej miski wlałam ciepłe mleko, masło, pure z dyni i żółtko, wymieszałam.
- Połączyłam zawartość obu misek, wymieszałam a na końcu dodałam mąkę, zarobiłam zwarte, elastyczne i miękkie ciasto.
- Ciasto zagniatałam około 5 minut.
- Odstawiłam ciasto przykryte ściereczką na około godzinę do wyrośnięcia, ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zarobiłam, podzieliłam na 10 części.
- Z każdej części zrobiłam 15 cm wałeczek.
- Na środku zrobiłam supełek a końce wałeczka zawinęłam, jeden pod spód a drugi na wierzch bułeczki, dociskając końce.
- Bułeczki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam na 30 minut do napuszenia.
- Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam supełki przez 15 minut.
- Upieczone studziłam na kratce, znikają szybko.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Owocujące porosty |
2 komentarze
obłędny kolor <3
OdpowiedzUsuńNie tylko kolor obłędny, smak również.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.