Dzięki temu faszerowane dynie wylądowały na moim półmisku.
Jeśli jednak nie uda się zakupić tych mini dyniek, można dużą dynię przekroić na połówki i też pięknie nadziać.
Zachęcam do wypróbowania dań z dynią bo to skarbnica witamin, mikro i makro elementów, błonnika i całej masy innych dobroci.
Zajadajmy dynię na zdrowie.
Dynie nadziewane mięsem.
Składniki:
- 4 małe dynie
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- sól morska
- 1 łyżka curry
- pieprz świeżo mielony
- papryka słodka i ostra do smaku
- 50 g ryżu suchego
- 100 g zielonego groszku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie dania:
- Obrałam i posiekałam cebulę.
- Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam na nim cebulę, potem dodałam mięso i smażyłam mieszając aż zmieniło kolor, rozdzielałam je widelcem aby powstały grudki.
- Teraz doprawiłam curry, solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszałam.
- Do podsmażonego mięsa dodałam groszek - miałam z puszki i koncentrat pomidorowy.
- Ugotowałam na sypko ryż, przestudziłam, dodałam do mięsa.
- Dodałam posiekaną natkę i wymieszałam, zdjęłam z ognia.
- Z dyni odcięłam "czapeczkę" i wydrążyłam środek z pestkami.
- Do każdej dyni włożyłam po łyżeczce masła, posoliłam wnętrze i oprószyłam pieprzem.
- Na miejsce pestek nałożyłam farszu,dociskając go do środka.
- Farszu nałożyłam z czubkiem.
- Nakryłam każdą dynię czapeczką, ułożyłam je na blaszce do zapiekania.
- Piekłam dynie w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
- Podałam od razu, gorące z kleksem śmietany.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Bazylika katedralna pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Pelplinie |
2 komentarze
Z wielką przyjemnością skosztowałabym tych pyszności:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńNam smakowały ogromnie, pozdrawiam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.