Dodatek wina i curry, masła, nadaje jej wytrawnego smaku.
Zupa pochodzi z duńskich stołów i smakuje wybornie.
Nie wiem z czym zajadają ją duńscy smakosze ale ja wybrałam makaron owsiany i to było znakomite posunięcie.
Zapraszam na pyszną zupę.
Duńska zupa z jabłek.
Składniki: 2 porcje
- 2 duże jabłka
- 2 goździki
- 1/2 laski cynamonu
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka masła
- 1/3 łyżeczki curry
- sok z cytryny do smaku
- 200 g bio makaronu owsianego
- Jabłka umyłam i obrałam ze skórki.
- Skórki włożyłam do garnka, dodałam goździki i cynamon i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem 15 - 20 minut.
- Jabłka pokroiłam w kostkę i zalałam winem.
- Wywar ze skórek odcedziłam i wlałam do jabłek.
- Gotowałam jabłka na maleńkim ogniu 20 minut aż całkiem zmiękły.
- Potem zmiksowałam jabłka na gładki krem z mąką kukurydzianą i curry.
- Dodałam do garnka śmietankę, cukier, masło i sól i gotowałam chwilę aż zupa nabrała odpowiedniej konsystencji, doprawiłam sokiem z cytryny.
- Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, podałam z zupą.
Przepis kuchni duńskiej - źródło
"Podróże małe i duże"
Podgrzybek brunatny |
4 komentarze
Nawet nie wiedziałam że można przygotować zupę z jabłek:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńNo widzisz, po to masz mnie żebym Cie informowała Reniu, spróbuj koniecznie :-)
UsuńMuszę ją zrobić. Ma piękny kolorek. Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuńMiło mi Aniu, że się podoba i polecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.