Ja kiedyś używałam ale doszłam do wniosku że nie ma to sensu, jeżeli można samemu zrobić taką pyszną jarzynkę.
Wsypuje wtedy łyżkę czy dwie do dania i zapach w całym domu a soli nasypie tyle aby nie przedobrzyć.
Można zasuszyć swoje ulubione warzywa aby potem cieszyć się smakiem i aromatem zdrowej mieszanki warzywnej.
To naprawdę nic trudnego.
Domowa jarzynka.
Składniki:
- 3 duże marchewki
- 1 spory seler
- 2 duże pietruszki
- 3 łyżki suszonej naci selera
- 3 łyżki suszonego lubczyku
- 3 łyżki suszonej natki pietruszki
Przygotowanie jarzynki domowej:
- Warzywa umyłam, obrałam i starłam na tarce jarzynowej.
- Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyłam starte warzywa cienką warstwą i suszyłam w piekarniku nagrzanym do 150 C z termoobiegiem.
- Jak wiórki warzyw wyschły i ostygły wymieszałam je z suszonymi ziołami.
- Przechowuję jarzynkę w zamkniętym pojemniku.
- Jeśli chcecie można zmielić jarzynkę w młynku aby w potrawie nie widać było jarzyn.
- Łatwo i szybko? a ile więcej pieniędzy w portfelu, polecam.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Chełmno |
6 komentarze
Takie mieszanki są wspaniałe:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńI o ile zdrowsze niż te sklepowe.
Usuńdzieki za inspiracje...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Po to jestem, i ja dziękuję za odwiedziny.
Usuńja też robię domową jarzynkę dodatkowo suszę korzeń pasternaku i zieloną część pora a zmielona na maszynce wspaniała domowa vegta polecam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKażda domowa jarzynka jest o niebo lepsza od sklepowych.
UsuńKiedyś dawno temu zachwycona byłam Vegetą a teraz niezbyt ładnie dla mnie pachnie i ma za dużo soli i konserwantów. Gusta się zmieniają.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.