Jeśli spotkacie w sklepach maliny świeże użyjcie świeżych, jeśli nie użyjcie mrożonych, też będzie ok.
Ciasto szybko się robi aby potem zajadać pyszny deser, zachęcam do pieczenia.
Pomysł zaczerpnęłam z Moje Wypieki i Dorota napisała że spokojnie ciasto można mrozić.
Ciasto migdałowe z malinami.
Składniki: forma 20 cm
- 140 g zmielonych migdałów
- 140 g masła
- 140 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 140 g mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g malin
- 2 łyżki płatków migdałowych
- cukier puder trzcinowy do posypania
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wszystkie składniki na ciasto oprócz malin umieściłam w misce robota kuchennego i zmiksowałam do połączenia składników, nie za długo.
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej połowę ciasta.
Na cieście ułożyłam 3/4 malin, przykryłam drugą częścią ciasta i ułożyłam resztę malin, wciskając je lekko w ciasto.
Wierzch ciasta posypałam płatkami migdałowymi.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut lub do suchego patyczka.
Chłodne już ciasto posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis Moje Wypieki.
"Podróże małe i duże"
Żurawki |
2 komentarze
wspaaniale mokre :)
OdpowiedzUsuńWilgotne i rewelacyjne w smaku.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.