Nie wiem czy już pisałam że listopad to dla mnie najgorszy miesiąc w roku więc muszę jakoś go przetrwać.
Ciasto ze śliwkami mi w tym pomoże.
Jak śliwki to od razu wpadł mi do głowy pomysł z ciastem drożdżowym, pysznym, pulchnym, idealnym z kubkiem mleka czy kakao do czytania książki albo tak z koleżanką pogadać i zajadać.
Zachęcam do upieczenia, choćby z mrożonymi.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Składniki:
blaszka 34 x 24 cm
Przygotowanie:
Przepis z archiwum.
Dziś kolejny spacer alejkami parku w Chełmnie, miło, słonecznie i wesoło.
- 500 g mąki pszennej T 650
- 75 g ksylitolu lub jak używacie to cukru
- 75 g masła
- 4 żółtka
- 40 g drożdży świeżych albo 7 g suszonych
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml mleka
- 500 - 600 g śliwek
- 120 g mąki pszennej T 650
- 40 g masła
- 40 g oleju
- 1 łyżka ksylitolu albo cukru
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Świeże drożdże roztarłam z łyżeczką cukru i wymieszałam z 3 łyżkami letniego mleka i 1 łyżką mąki.
- Przykryłam miseczkę ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia.
- Jeśli użyjecie drożdży instant wystarczy je wymieszać z mąką.
- Żółtka z jajem utarłam z cukrem, dodałam ekstrakt waniliowy, wymieszałam.
- Dodałam je do mąki, razem z wyrośniętym zaczynem i letnim mlekiem z rozpuszczonym w nim masłem oraz sól.
- Ciasto wyrabiałam przez 5 - 8 minut.
- Przykryłam miskę z ciastem folią spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na godzinę.
- Umyłam i wypestkowałam śliwki.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrobiłam i włożyłam do foremki, rozciągając je po całej blaszce.
- Składniki kruszonki wsypałam do miski i palcami rozcierając zrobiłam kruszonkę.
- Na cieście ułożyłam śliwki skórką do dołu, lekko wciskając je w ciasto i posypałam wierzch ciasta kruszonką.
- Odstawiłam formę na 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i wystudzeniu pokroiłam na kawałki.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Chełmno |
2 komentarze
Tradycyjne, pyszne ciacho :-))
OdpowiedzUsuńTo prawda, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.