Idealne na śniadanie z kubkiem kawy czy kakao.
Oczywiście jako deser też są idealne.
Bataty same w sobie są słodkawe dlatego ciastka są idealne w smaku.
Polecam serdecznie.
Miodowe ciasteczka ze słodkich ziemniaków.
- 400 g słodkich ziemniaków - batatów
- 250 g cukru pudru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 225 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki pszennej T 650
- 75 g mielonych migdałów
- 2 jajka
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 żółtko do smarowania ciasta
Przygotowanie ciasteczek:
- Ziemniaki ugotowałam ze skórką, potem przestudziłam, obrałam i rozgniotłam widelcem.
- Pure włożyłam do garnka, dodałam cukier puder i 5 minut gotowałam na maleńkim ogniu, stale mieszając, pozostawiłam do wystudzenia.
- Teraz dodałam resztę składników i jeszcze raz podgrzewałam 2 minuty, ciągle mieszając.
- Zdjęłam w ognia i pozostawiłam do wystudzenia.
- Z ciasta formowałam małe kulki i układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, potem każda kulkę spłaszczyłam tworząc kształt placuszków.
- Posmarowałam ciasteczka roztrzepanym żółtkiem i piekłam przez 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 240 C z opcją grzania góra/dół.
- Studziłam ciastka na kratce.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.