Szybko?, sprawnie? no to zaczynamy?
Chleb jest miękki, z chrupiącymi pod zębem pestkami słonecznika, idealny do kanapek.
Zachęcam do upieczenia.
Chleb pszenno - żytni foremkowy ze słonecznikiem.
Składniki: foremka 26 x 12
- 300 g zakwasu żytniego czynnego
- 200 g wody
- 10 g soli
- 100 g mąki żytniej T 720
- 50 g otrębów pszennych
- 150 g mąki pszennej T 650
- ziarna słonecznika do posypania
Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę, sól, wymieszałam.
Teraz dodałam mąki i otręby i wymieszałam dobrze.
Ciasto przełożyłam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wyrównałam wierzch.
Posypałam grubo pestkami słonecznika.
Nakryłam foremkę folią spożywczą i pozostawiłam na blacie na 4 - 5 godzin do wyrastania.
Ciasto wyrośnie do wysokości foremki.
Piekarnik nagrzałam do 190 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb przez 40 - 45 minut.
Upieczony chleb wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Praca Mistrza Pająka |
Tutaj cudnie oplótł grzyby.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.