Makaron gotuje się 3 minuty, albo wystarczy go sparzyć.
Sos kolejne kilka minut, rezultat to pyszne danie obiadowe.
Polecam wszystkim smakoszom sera ricotta i kurek.
Zatem do kuchni idziemy gotować, zapraszam.
Chiński makaron z kurkami w sosie serowym.
Składniki:
- 200 g makaronu chińskiego do woka
- 600 g kurek
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 250 g sera ricotta
- kilka gałązek tymianku
- 1/2 zielonej papryki
- 1 łyżka oleju do smażenia
Oczyściłam z piasku kurki, przepłukałam na sicie, osączyłam i osuszyłam je ręcznikiem papierowym.
Cebulę pokroiłam w kostkę tak samo jak i czosnek.
Obrałam listki tymianku z gałązek.
Na patelni rozgrzałam olej i masło, podsmażyłam na nich cebulkę i czosnek, krótko aby czosnek nie ściemniał a tylko zaczął pachnieć.
Teraz dodałam kurki i paprykę, smażyłam chwilę, po czym przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam 10 minut.
Potem doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dodałam serek ricotta i szybko wymieszałam.
Podgrzewałam tylko do momentu podgrzania sera.
Makaron chiński zalałam osoloną, wrzącą wodą i pod przykryciem trzymałam makaron 5 minut, odcedziłam.
Podałam makaron z sosem, posypane obficie listkami tymianku.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wartburg |
Takim Wartburgiem jeździł mój tata a dziś takie wyremontowane cacko dla kolekcjonerów kosztuje ok. 50 tysięcy złotych.
Wspomnień czar.
2 komentarze
Ja bym zamiast tego makaronu dała makaron ryżowy :) byłoby pysznie :)
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak, każdy ma inne kubki smakowe. Mnie podpasował ten chiński do woka.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.