Jest tu i łosoś i tuńczyk a także moje ulubienice, krewetki argentyńskie, same smakołyki.
Polecam zrobić takie danie bo pracy przy nim mało a efekt jest znakomity.
Hiszpania może być dumna z paelli.
Wykwintna paella z owocami morza wprost z Hiszpanii.
Składniki: 4 porcje
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 150 g ugotowanego bobu bez skórki
- 200 ml wina półwytrawnego różowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 170 g ryżu carnaroli - specjalny ryż do paelli lub risotto
- 350 g obranych krewetek argentyńskich
- 400 g łososia bez skóry
- 350 g świeżego tuńczyka
- listki oregano do posypania
Przygotowanie dania:
- Posiekałam drobno szalotkę i czosnek.
- Ugotowałam bób i obrałam go.
- Obrałam krewetki, usunęłam pancerzyki i jelitka, umyłam, osuszyłam.
- Na paelliarę wlałam olej i podsmażyłam na nim czosnek i szalotkę.
- Dodałam na paelliarę - może być patelka - obrany bób, zagotowałam, wlałam wino i gotowałam aż połowa wina odparowała.
- Dodałam teraz łyżeczkę kurkumy oraz bulion i zagotowałam.
- Całość teraz zasypałam ryżem, równo po całej patelni i od tej pory już nie mieszałam.
- Przykryłam paelliarę pokrywą i gotowałam na dużym ogniu aby danie bulgotało 6 minut.
- Po tym czasie poukładałam na wierzchu kawałki tuńczyka, łososia i krewetki, nakryłam pokrywką i nie mieszając gotowałam jeszcze 4 minuty.
- Zdjęłam pokrywkę, nakryłam danie folią aluminiową i ręcznikiem i pozostawiłam tak na 10 - 15 minut.
- Po tym czasie danie gotowe, posypałam listkami oregano.
Przepis kuchni hiszpańskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Usiądź, odpocznij |
Bardzo ciekawe historie, dużo ciekawych opowieści i tylko jedna ławeczka.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.