Dziś proponuję makaron z małżami i papryką, pyszne danie, aromatyczne, szybkie w wykonaniu i szybko znika z talerzy.
Polecam po ciężkim dniu pracy bo znakomicie regeneruje siły.
Tagliatelle z papryką i małżami.
Składniki:
- 270 g ugotowanych muli
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 papryka ramiro
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka przyprawy toskańskiej
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- 12 - 15 pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki do posypania
- 200 g makaronu tagliatelle
- olej do smażenia
Paprykę pokroiłam w paski, selera w plasterki a cebulę w ćwierćplasterki.
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i podsmażyłam na nim cebulę, selera i paprykę.
Teraz wlałam na patelnię sos ostrygowy, dodałam przyprawy, pomidorki koktajlowe, dodałam mule i pod przykryciem gotowałam 5 minut.
Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i ułożyłam na talerzu.
Polałam sosem z warzywami, posypałam obficie posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Gondolą po jeziorze Białym. |
2 komentarze
Apetyczne danie, chętnie poczęstowałbym się nim:)
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.