sobota, 21 października 2017

Rydze smażone na maśle z karmelizowanym czosnkiem

Sezon grzybowy w pełni więc rydze często goszczą na naszym stole.
Tym razem całkiem zwyczajnie smażyłam je na maśle a potem polałam karmelizowanym czosnkiem.
Zwyczajnie to może brzmi ale danie jest nadzwyczajne, aromatyczne i chrupiące rydze smakują jak największe delicje, polecam gorąco.
Ja rydze kupuję na targu, w moich lasach rydzów brak.
Rydze smażone na maśle z karmelizowanym czosnkiem.

Składniki:
  • 500 g  świeżych rydzów
  • ok. 200 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jaja

Przygotowanie rydzów:
  • Rydze umyłam, oczyszczając je z piachu i ściółki.
  • Osuszyłam na ręczniku papierowym bardzo dokładnie inaczej będą pryskać na patelni.
  • Roztrzepałam w misce jaja.
  • Na patelni rozgrzałam łyżkę masła i odrobinę oleju aby masło potem się nie paliło.
  • Rydze zanurzałam w rozbełtanym jaju i smażyłam najpierw blaszkami do góry, soląc lekko na patelni.
  • Jak się ładnie zrumieniły przewróciłam je na drugą stronę i dosmażałam.
  • Na patelnię wkładajcie tylko tyle rydzów aby nie miały za ciasno bo zamiast smażyć będą się dusiły a nie o to tu chodzi.
  • I tak z każdą następną porcją grzybów.
  • Za każdym razem wycierałam patelnię do sucha aby masło się nie paliło.
  • Na drugiej patelni rozgrzałam 2 łyżki masła, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i króciutko, jakąś minutę smażyłam.
  • Czosnek się wtedy ładnie karmelizuje ale nie jest gorzki.
  • Na talerzu rozłożyłam kapelusze grzybów, polałam karmelizowanym czosnkiem.
  • Podałam z pajdą chleba, pyszne danie.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Owocujący chrobotek

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger