Rukiew wodna - Nasturtium officinale W. T. Aiton - gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych.
Rukiew wodna - wyróżnia ją bezapelacyjna wyrazistość oraz lekko pieprzowy smak przełamany subtelną nutą słodyczy.
Przepisy wykorzystujące rukiew wodną pozwalają wykorzystać jej soczyste i ostre liście jako komponent podkreślający smak kremowych zup, warzywnych past i różnorodnych sałatek.
Właściwości i działanie:
Rukiew wodna wygląda delikatnie i świeżo, ale działanie ma bardzo zdecydowane.
Liście rukwi wzmacniają i oczyszczają krew.
Rukiew poprawia trawienie.
Działa nawilżająco na płuca i gardło.
Skutecznie hamuje rozrost tkanki nowotworowej.
Wygładza i poprawia stan skóry.
Kobiety! rukiew spłyca również zmarszczki.
Idealna jest na surowo jak i w postaci zupy.
Te małe listki to prawdziwa bomba witaminowa, zawierają witaminy C, K, A, D, E, B1.
Właściwości rukwi wodnej sprawiają, że jest ona ziołem polecanym kobietom.
Korzystnie wpływa na krwiobieg, poprawiając jednocześnie nastrój oraz usuwając napięcia.
Polecam serdecznie chociażby w takiej sałatce.
Sałatka z rukwi wodnej i sera lazur turkusowy.
Źródło.
Zobacz również
Tagi:
ZIOŁA I PRZYPRAWY
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
4 komentarze
Super artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie i również pozdrawiam.
Usuńcudowne właściwości, samo zdrowie, ale mało popularna w naszym raju, dlaczeog? nie wiem
OdpowiedzUsuńPewnie dlatego że nikt jej nie sadzi a jak nie sadzi to i ludzie nie znają a szkoda bo jest pyszna i zdrowa.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.