Jeśli wolicie można kalafior najpierw zblanszować a potem dopiero upiec ale ja wolę kalafiora jak jest chrupiący i nie rozpada się na talerzu.
Wybór należy do Was.
Polecam serdecznie na obiad, jako przystawkę, do obiadu jako jarzynkę czy na wczesną kolację, jest pyszny.
Pieczony kalafior po indyjsku z migdałami.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 łyżeczka curry
- 100 ml oleju
- sól morska
- 4 łyżki podsmażonych migdałów - płatki lub krokant
Kalafiora umyłam, osuszyłam i podzieliłam na małe różyczki.
Teraz można kalafiora zblanszować, odcedzić i osuszyć.
Do naczynia do zapiekania wlałam olej, dodałam paprykę i kozieradkę i curry, dużą szczyptę soli, wymieszałam.
Włożyłam do naczynia różyczki kalafiora i rękoma natarłam każdą różyczkę mieszanką przypraw z olejem.
Nakryłam naczynie folią aluminiową i piekłam kalafiora z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 15 minut, po czym zdjęłam folię i piekłam jeszcze 30 minut aż kalafior stał się rumiany.
Na suchej patelni uprażyłam krokant migdałowy, można użyć płatków i posypałam upieczony kalafior.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Macierzanka |
W Polsce udokumentowano 10 gatunków macierzanki w tym najpopularniejszy tymianek.
Zapach niesamowity i właściwości lecznicze zapewniają potrawom niepowtarzalny smak i aromat.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.