Tym razem przygotowałam pieczarki smażone, podkręcone pieprzem syczuańskim, dzięki temu mają swój jedyny i niepowtarzalny smak.
Smażone pieczarki można zajadać samodzielnie albo do obiadu, jako dodatek.
Ja podałam z ziemniakami ale tutaj pełna dowolność.
Zapraszam gorąco do skorzystania z przepisu.
A Wy jakie pieczarki lubicie? czy może inne grzyby?
Pieczarki smażone z octem balsamico i pieprzem syczuańskim.
Składniki:
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 500 - 600 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu balsamico
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 ząbki czosnku
- sól morska do smaku
- 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
- 2 - 3 łyżki wody
Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka a czosnek po obraniu pokroiłam w plasterki.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę.
Smażyłam aż zaczęła się karmelizować i wtedy dodałam plastry pieczarek.
Smażyłam nie dodając soli aż pieczarki zrumieniły się, wtedy wlałam ocet balsamiczny, dodałam cukier i chwilę smażyłam.
Teraz dodałam wodę, pieprz świeżo utłuczony i dusiłam jeszcze pod przykryciem jakieś 10 minut.
Doprawiłam do smaku solą.
Podałam posypane posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kocanka piaskowa |
Idealna na kłopoty z wątrobą, z jej kwiatów kiedyś uzyskiwało się barwnik.
Ma działanie żółciopędne, bakteriobójcze i wiele, wiele innych.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.