Przepis kuchni sycylijskiej na pyszną ośmiornicę utopioną w oliwie.
Affogato znaczy utonął, utopić więc tak sobie to przetłumaczyłam.
Jeśli wśród moich czytelników są Włosi proszę sprostować jeśli coś poknociłam.
Tak czy inaczej ośmiornica jest miękka, kremowa, rozpływa się w ustach, rewelacyjny smak, polecam.
Na Sycylii podaje się tak przyrządzoną ośmiornicę jako przystawkę.
Ośmiornica Affogato.
- 1 ośmiornica ok. 1500 g
- 200 g cebuli
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 2/3 szklanki oliwy dobrej jakościowo z pierwszego tłoczenia
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 500 g małych ziemniaków
Przygotowanie ośmiornicy:
- Ośmiornicę miałam mrożoną więc najpierw ją rozmroziłam, umyłam i pokroiłam na kawałki.
- Posiekałam cebulę.
- Pokrojoną ośmiornicę, cebulę, wino i oliwę włożyłam do garnka, dodałam odrobinę soli i pieprz do smaku.
- Nakryłam garnek pokrywką i szybko doprowadziłam na dużym ogniu do wrzenia, gotowałam 15 minut na dużym ogniu.
- Ośmiornica puści sok i będzie sporo płynu w garnku.
- Teraz zmniejszyłam ogień i na małym dusiłam jeszcze pod przykryciem godzinę i 15 minut.
- Ziemniaki wyszorowałam i na 20 minut przed końcem gotowania włożyłam je do ośmiornicy.
- W oryginale jest tak, że ziemniaki się obiera i kroi w kostkę, ja miałam takie małe ładne że żal mi było je kroić.
- Podałam potrawę gorącą, pycha!
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.