Znakomite połączenie smaków a sam omlet kremowy i przepyszny.
Polecam gorąco wszystkim smakoszom ziemniaków i boczniaków.
Omlet ziemniaczany z boczniakami i pieczoną papryką.
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 6 jaj
- 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
- sól do smaku
- 400 g boczniaków
- masło klarowane do smażenia
- 2 łyżki startego parmezanu
- olej do smażenia
- kilka pasków pieczonej papryki
- garść listków tymianku
Najpierw obrałam ziemniaki, pokroiłam je w plastry ok. 1 cm i gotowałam przez 5 minut, po czym odcedziłam i przestudziłam.
Boczniaki pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle klarowanym, posoliłam.
Na dużej patelni rozgrzałam olej, włożyłam plastry ziemniaków, posypałam przyprawą do wieprzowiny.
Smażyłam 5 minut, a potem ułożyłam na wierzchu podsmażone boczniaki.
Jaja rozbełtałam z solą i wylałam na patelnię, posypałam listkami tymianku, ułożyłam paski pieczonej papryki i na koniec posypałam startym serem.
Przykryłam patelnię i smażyłam na średnim ogniu 5 minut.
Jak ser się stopił a brzegi odchodzą od brzegów patelni omlet gotowy.
Zsunęłam go na talerz.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Żwirownia Mikołajewice k/Pabianic |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.