Pyszne będą na słodko, na śniadanie czy deser, znakomite są również jako krokiety czy naleśniki z ostrym farszem.
Zapraszam zajrzeć pod etykietę naleśniki po różne inspiracje.
Dziś z farszem ze szpinaku, pyszne obiadowe danie.
Polecam gorąco, nam smakowało bardzo.
Naleśniki zasmażane ze szpinakiem, mięsem i serem pleśniowym.
Składniki:
Ciasto: 9 - 10 szt
- 1 szklanka wody źródlanej
- 1 szklanka mleka
- 3 jaja
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej T 650
Nadzienie:
- 100 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 100 g sera pleśniowego
- 1/2 cebuli
- 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól morska do smaku
- masło klarowane do zasmażania naleśników
- olej do smażenia szpinaku
Najpierw zrobiłam ciasto naleśnikowe.
Do miski wsypałam mąkę, dodałam jaja i wodę z mlekiem i wymieszałam na jednolite ciasto.
Odstawiłam ciasto aby "odpoczęło" na minimum 30 minut.
W czasie jak ciasto odpoczywało zrobiłam farsz.
Umyłam i osuszyłam listki szpinaku.
Posiekałam cebulę i czosnek.
Na oleju podsmażyłam posiekane cebulę i czosnek a potem dodałam pokrojone listki szpinaku.
Smażyłam dopóki szpinak nie puścił soku a potem odparowałam go, doprawiłam delikatnie solą.
Na drugiej patelni podsmażyłam mięso wymieszane z przyprawą na złoty kolor i tak aby mięso utworzyło maleńkie granulki a nie jedną bryłę.
Połączyłam mięso ze szpinakiem a do przestudzonego wkruszyłam ser pleśniowy.
Jak ciasto odpoczęło usmażyłam naleśniki.
Na każdy nałożyłam porcję farszu, zwinęłam je jak krokiety.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam każdy naleśnik.
Podałam gorące.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rzeka Rospuda |
Mnóstwo gatunków ptaków, mnóstwo kwiatów i ciekawych gatunków roślin.
Np. tutaj można spotkać 30 gatunków storczyków, raj dla oczu.
2 komentarze
Zgadza się - naleśniki to niemal niewyczerpane źródło inspiracji.
OdpowiedzUsuńTwoje wygladaja pięknie!
:)
Bardzo dziękuję Kasiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.