Chodziło za mną coś słodkiego już jakiś czas a jak Asia podała tytuł wydarzenia zaraz wiedziałam że będzie to sernik, a potem wymyśliłam te mini serniczki.
Są mega waniliowe, kremowe, z czekoladowym spodem z masłem orzechowym.
Idealny deser do szkoły, pracy czy w domu przy filiżance kawy czy herbaty.
Polecam gorąco bardzo prosty przepis a i wykonanie szybciutkie.
Mini serniczki waniliowe.
Spód:
- 150 g ciastek czekoladowych pełnoziarnistych + 2 do posypania wierzchu
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 500 g sera mascarpone
- 250 g sera ricotta
- 1/2 szklanki ksylitolu, cukru trzcinowego lub białego
- 1 duże jajo
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku albo esencji waniliowej albo olejku waniliowego, cukru waniliowego
- 50 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie serniczków:
- Ciastka pokruszyłam dość drobno, ja użyłam malaksera ale można ciastka włożyć do torebki foliowej i tłuczkiem do mięsa potłuc.
- Masło orzechowe rozpuściłam w kąpieli wodnej aby nabrało płynnej konsystencji.
- Nie trzymajcie masła za długo nad parą bo się przypali.
- Ciastka wymieszałam z masłem orzechowym dość dokładnie palcami.
- Do formy na muffinki włożyłam papilotki i do każdej włożyłam porcję orzechowych ciastek, ugniotłam, wstawiłam do lodówki na czas robienia masy serowej.
- Do miski włożyłam mascarpone, dodałam ksylitol, zmiksowałam.
- Dodałam teraz jajo i ponownie zmiksowałam.
- Teraz ricotta, wanilia i mąka ziemniaczana, dokładnie połączyłam składniki.
- Wkładałam masę serową do papilotek do wysokości foremek.
- Pokruszyłam palcami ciastka i posypałam wierzch serniczków.
- Piekłam serniki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
- Wierzch ciastek ma się tylko ściąć.
- Studziłam serniczki na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
Wypieki z masłem orzechowym biorące udział w wydarzeniu:
Dorota Lapacz zdjęcie z FB
Grunt to przepis
6 niebo - przy stole
Przepisy Margaretki
Słodko Słodka
Moje Małe Czarowanie
Dorota Legec zdjęcie z FB
Życie zaczyna się w kuchni
Moje wypieki i nie tylko...
Kuchnia Mniam
"Podróże małe i duże"
Opieńka ciemna |
Grzybów nazbierałam w tym roku dużo i na samą myśl o wigilijnych pierogach serce mi się śmieje.
Opieńki są znakomite do pierogów.
16 komentarze
Wyglądają pysznieeeee:))zaraz córce pokażę przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńKoniecznie Reniu, koniecznie.
UsuńSerniczki wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie zbierałam ani nie jadłam opieńków. Podobno to przepyszne grzybki.
Pozdrawiam:)
Opieńki to pyszne grzyby, warto posmakować. A serniczki na deser po grzybach ha ha, dzięki Łucja.
Usuńzaczarowałaś mnie dziś tymi serniczkami! wyglądają wspaniale, myślę, że smakowały wybornie:) dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmakowały obłędnie, dzięki Asia.
UsuńWyglądają bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuje Margaretko.
UsuńPrzepyszna propozycja do kawki, taki serniczek w innym wydaniu ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne wypieki ;)
Dziękuję Angeliko.
UsuńSkusiłabym się na takie serniczki, bo są na pewno smaczne i delikatne. Mniami ;)
OdpowiedzUsuńKorzystaj z pomysły, zapraszam.
UsuńDo popołudniowej kawusi - idealne! Dzięki Dorotko za udział w akcji i zapraszam na kolejną za tydzień :) Pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńDzięki za wydarzenie i szykuję się na następne.
UsuńCudowne, małe umilacze do kawy... i nie tylko. ;) Dziękuję Dorotko za wspólne weekendowe szykowanie łakoci. ;)
OdpowiedzUsuńŁadnie to ujęłaś Danusiu, dzięki wielkie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.