niedziela, 22 października 2017

Mini serniczki waniliowe

Po długiej przerwie znowu razem pieczemy czyli Ciasto na niedzielę wróciło na swoje tory a tym razem tematem jest Masło orzechowe w wypiekach.
Chodziło za mną coś słodkiego już jakiś czas a jak Asia podała tytuł wydarzenia zaraz wiedziałam że będzie to sernik, a potem wymyśliłam te mini serniczki.
Są mega waniliowe, kremowe, z czekoladowym spodem z masłem orzechowym.
Idealny deser do szkoły, pracy czy w domu przy filiżance kawy czy herbaty.
Polecam gorąco bardzo prosty przepis a i wykonanie szybciutkie.
Mini serniczki waniliowe.

Składniki: 12 sztuk
Spód:

  • 150 g ciastek czekoladowych pełnoziarnistych + 2 do posypania wierzchu
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
Masa serowa:
  • 500 g sera mascarpone
  • 250 g sera ricotta
  • 1/2 szklanki ksylitolu, cukru trzcinowego lub białego
  • 1 duże jajo
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku albo esencji waniliowej albo olejku waniliowego, cukru waniliowego
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie serniczków:
  • Ciastka pokruszyłam dość drobno, ja użyłam malaksera ale można ciastka włożyć do torebki foliowej i tłuczkiem do mięsa potłuc.
  • Masło orzechowe rozpuściłam w kąpieli wodnej aby nabrało płynnej konsystencji.
  • Nie trzymajcie masła za długo nad parą bo się przypali.
  • Ciastka wymieszałam z masłem orzechowym dość dokładnie palcami.
  • Do formy na muffinki włożyłam papilotki i do każdej włożyłam porcję orzechowych ciastek, ugniotłam, wstawiłam do lodówki na czas robienia masy serowej.
  • Do miski włożyłam mascarpone, dodałam ksylitol, zmiksowałam.
  • Dodałam teraz jajo i ponownie zmiksowałam.
  • Teraz ricotta, wanilia i mąka ziemniaczana, dokładnie połączyłam składniki.
  • Wkładałam masę serową do papilotek do wysokości foremek.
  • Pokruszyłam palcami ciastka i posypałam wierzch serniczków.
  • Piekłam serniki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
  • Wierzch ciastek ma się tylko ściąć.
  • Studziłam serniczki na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
Wypieki z masłem orzechowym biorące udział w wydarzeniu:
Dorota Lapacz zdjęcie z FB
Grunt to przepis
6 niebo - przy stole
Przepisy Margaretki
Słodko Słodka
Moje Małe Czarowanie
Dorota Legec zdjęcie z FB
Życie zaczyna się w kuchni
Moje wypieki i nie tylko...
Kuchnia Mniam
"Podróże małe i duże"
Opieńka ciemna
Po ostatnich wypadach do lasu, zauroczona pięknem i urodą naszej natury, prezentuję ją i dla Was.
Grzybów nazbierałam w tym roku dużo i na samą myśl o wigilijnych pierogach serce mi się śmieje.
Opieńki są znakomite do pierogów.

16 komentarze

  1. Wyglądają pysznieeeee:))zaraz córce pokażę przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniczki wyglądają bardzo apetycznie.
    Nigdy nie zbierałam ani nie jadłam opieńków. Podobno to przepyszne grzybki.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opieńki to pyszne grzyby, warto posmakować. A serniczki na deser po grzybach ha ha, dzięki Łucja.

      Usuń
  3. zaczarowałaś mnie dziś tymi serniczkami! wyglądają wspaniale, myślę, że smakowały wybornie:) dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna propozycja do kawki, taki serniczek w innym wydaniu ;)
    Dzięki za wspólne wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Skusiłabym się na takie serniczki, bo są na pewno smaczne i delikatne. Mniami ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do popołudniowej kawusi - idealne! Dzięki Dorotko za udział w akcji i zapraszam na kolejną za tydzień :) Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne, małe umilacze do kawy... i nie tylko. ;) Dziękuję Dorotko za wspólne weekendowe szykowanie łakoci. ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger