Jest gatunkiem szeroko rozpowszechnionym, ma grube, rzadkie, często pofalowane blaszki.
Młode owocniki są fioletowe i te nazbierałam.
Grzyb jadalny ale mało wyrazisty w smaku, natomiast w marynacie, potem jako dodatek do sałatek czy mięs są smaczne.
Po ugotowaniu tracą kolor.
Zachęcam do marynowania ale tylko wtedy jeśli jesteście pewni grzyba.
Marynowana lakówka ametystowa.
Składniki:
- 200 g grzybów lakówki ametystowej i muchomorków rdzawobrązowych lub samej lakówki
- 300 ml wody
- 100 ml octu spirytusowego
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 cebula
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 3 listki laurowe
- sól morska
Przygotowanie:
- Grzyby oczyściłam, włożyłam do garnka zalałam zimną wodą, zagotowałam posoliłam i gotowałam 10 minut.
- Znawcy tematu poinformowali mnie że jakbym do wody do gotowania dodała łyżkę octu to grzyby nie będą czarne tak jak moje tylko nieznacznie zmienią kolor.
- Następnym razem tak zrobię.
- Odcedziłam na sicie.
- W drugim garnku zagotowałam wodę z octem, pokrojoną w piórka cebulą, ziarnkami ziela i pieprzu, cukrem i listkiem laurowym.
- Gotowałam 10 minut marynatę, po czym włożyłam do marynaty grzyby i gotowałam jeszcze 3 minuty.
- Grzyby wraz z marynatą przełożyłam do słoików, zakręciłam i po tygodniu grzyby marynowane gotowe.
Smacznego.
Przepis mojej babci.
4 komentarze
w życiu nie widziałam takiego grzyba,ma super kolor
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest piękny i szkoda że traci kolor podczas gotowania. Następnym razem jak go znajdę może nie tak bardzo straci kolor.
UsuńMusisz najpierw namoczyć lakówki i przy drugim gotowaniu lepiej je dorzucićto zachowają barwę, choć ciemniejszą :). Wiem, bo niechcący odkryłem.
UsuńO, super, dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.