sobota, 28 października 2017

Kotlety z opieniek

Pyszne, aromatyczne kotlety z opieniek to znakomity pomysł na obiad.
Opieńki to bardzo smakowite i delikatne grzyby i warto korzystać z dobrodziejstw natury właśnie teraz.
Zajadaliśmy kotlety z aromatycznym czosnkowym sosem, pyszne.
Kotlety z opieniek.


             Składniki:

  • 1000 g surowych opieniek
  • 1 szalotka
  • 100 g bułki tartej + do panierowania
  • 200 g ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka majeranku

              Sos:

  • 250 g naturalnego jogurtu skyr
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól morska 
  • pieprz cytrynowy

Opieńki umyłam na sicie, przesuszyłam i ugotowałam w osolonej wodzie, jakieś 10 minut.
Potem odcedziłam, przestudziłam i przepuściłam przez maszynkę do mielenia mięsa o grubym sicie.
Ugotowałam ziemniaki i przepuściłam je przez praskę, wystudziłam i dodałam do grzybów.
Do masy grzybowo - ziemniaczanej starłam na tarce szalotkę.
Dodałam teraz bułkę tartą, sól, pieprz cytrynowy, majeranek i wyrobiłam na zwartą masę.
Z masy lepiłam kotlety i obtaczałam je w bułce tartej.
Smażyłam je na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Jogurt wymieszałam z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Podałam kotlety z sosem czosnkowym.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
                                         "Podróże małe i duże"
Pieprznik jadalny vel kurka

4 komentarze

  1. Z dodatkiem ziemniaków jeszcze nie robiłam.Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie skorzystam z przepisu,właśnie pokazały się u nas opieńki:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger