Opieńki to bardzo smakowite i delikatne grzyby i warto korzystać z dobrodziejstw natury właśnie teraz.
Zajadaliśmy kotlety z aromatycznym czosnkowym sosem, pyszne.
Kotlety z opieniek.
Składniki:
- 1000 g surowych opieniek
- 1 szalotka
- 100 g bułki tartej + do panierowania
- 200 g ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków
- sól morska
- pieprz cytrynowy
- olej do smażenia
- 1 łyżka majeranku
Sos:
- 250 g naturalnego jogurtu skyr
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz cytrynowy
Opieńki umyłam na sicie, przesuszyłam i ugotowałam w osolonej wodzie, jakieś 10 minut.
Potem odcedziłam, przestudziłam i przepuściłam przez maszynkę do mielenia mięsa o grubym sicie.
Ugotowałam ziemniaki i przepuściłam je przez praskę, wystudziłam i dodałam do grzybów.
Do masy grzybowo - ziemniaczanej starłam na tarce szalotkę.
Dodałam teraz bułkę tartą, sól, pieprz cytrynowy, majeranek i wyrobiłam na zwartą masę.
Z masy lepiłam kotlety i obtaczałam je w bułce tartej.
Smażyłam je na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Jogurt wymieszałam z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Podałam kotlety z sosem czosnkowym.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Pieprznik jadalny vel kurka |
4 komentarze
Z dodatkiem ziemniaków jeszcze nie robiłam.Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, są bardziej zwarte i klejące, pyszne.
UsuńChętnie skorzystam z przepisu,właśnie pokazały się u nas opieńki:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńCiesze się Reniu, napisz czy smakowały?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.