Wcześniej nie praktykowałam kotletów z wędzonej ryby aż do momentu kiedy obejrzałam program Tomka Jakubiaka, zainspirował mnie swoimi kotletami i też zrobiłam swoje.
Teraz kotlety rybne robię częściej bo są aromatyczne i bardzo pyszne.
Kotlety rybne z wędzonego dorsza.
Składniki:
- 500 g wędzonego dorsza
- 2 średnie gotowane ziemniaki
- 1 pęczek tajskiej bazylii
- 1/2 pęczka koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 ml kwaśnej śmietany 12 %
- sól morska do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie, ugotowane przecisnęłam przez praskę.
Obrałam i zmiksowałam rybę.
Do ugotowanych ziemniaków dodałam zmiksowaną rybę oraz posiekane wszystkie zioła.
Dodałam śmietanę oraz sól i pieprz do smaku.
Wyrobiłam masę na jednolitą pastę z której uformowałam zgrabne kotlety.
Kotlety obtoczyłam w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podałam z pure z batatów i sałatką z ogórków i marchewki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Maki |
Powstaje z nich galaretka zawsze a reszta cieszy oczy moje i sąsiadów.
10 komentarze
Ojojoj, dawno już takiego pysznie wyglądającego dorsza nie jadłam - jutro wpada na obiadek!
OdpowiedzUsuńElu, smakowało? napisz proszę.
UsuńPyszne jedzonko:))bardzo lubię ryby:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńRyby sa nie tylko zdrowe ale i pyszne, polecam.
UsuńUwielbiam kotlety z rybne. Zaciekawiłaś mnie gotowanym ziemniaczkiem.
OdpowiedzUsuńTeraz też będę stosować.
Pozdrawiam:)
Bardzo proszę Łucjo. Pozdrawiam.
UsuńUwielbiam rybę. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam, warto. Dziękuję za odwiedziny.
UsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.