Kluski robi się bardzo szybko i smakują wyśmienicie.
Polecam serdecznie w te coraz chłodniejsze jesienne dni.
Kluski ziemniaczane z farszem serowym.
Składniki: 4 porcje
- 1 kg ziemniaków
- 220 g mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jaja
Farsz:
- 250 g mozzarelli
- 430 g tłustego twarogu
- 4 łyżki zielonego pesto z natki marchewki i pietruszki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- listki świeżej bazylii do posypania
Ziemniaki obrałam i ugotowałam do miękkości, odcedziłam, odparowałam i przepuściłam przez praskę do ziemniaków.
Przeciśnięte ziemniaki wystudziłam.
Najlepiej ziemniaki ugotować dzień wcześniej aby były dobrze wystudzone bo inaczej ciasto nie chce dobrze się lepić.
Twaróg rozgniotłam widelcem, dodałam do niego pokrojoną w kosteczkę mozzarellę, 2 łyżki pesto, szczyptę soli i pieprz do smaku.
Do zimnych ziemniaków dodałam obie mąki, jaja i wyrobiłam szybko ciasto.
Jeśli trzeba podsypcie ciasto mąką ale nie za dużo aby kluski nie były twarde.
Odrywałam małe kawałki ciasta, rozpłaszczałam w dłoni, nakładałam porcję farszu i zlepiałam brzegi a potem robiłam kule.
I tak do wyczerpania ciasta i farszu.
Gotowałam kluski w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3 minuty.
Podałam polane pozostałym pesto i posypanie posiekaną bazylią.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Rzepakowe majowe pola |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.