Do przygotowania dania potrzebna jest wątróbka drobiowa, która jest przepyszna tak podana i wszystkich którzy nie przepadają za wątróbką zapewniam że tak podana jest rewelacyjna.
Zachęcam do spróbowania.
Jaja sadzone po staropolsku.
Składniki: 2 duże porcje
- 4 jaja
- 2 łyżki masła klarowanego
- 400 g wątróbki drobiowej
- garść rodzynków
- 2 bułki czerstwe
- 2 gałązki oregano
- mleko do moczenia bułki
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo mielony
- 50 g sera żółtego
Bułkę namoczyłam w mleku, odcisnęłam.
Wątróbkę obrałam z błon, umyłam, osuszyłam, usmażyłam na odrobinie masła.
Wątróbkę wraz z odciśniętą bułką przepuściłam przez maszynkę do mielenia mięsa.
Dodałam do wątróbki listki oregano i opłukane rodzynki, wymieszałam, posoliłam, oprószyłam pieprzem.
Naczynia do zapiekania wysmarowałam masłem i przełożyłam do nich masę wątróbkową.
W masie zrobiłam wgłębienia i wbiłam na każde naczynie 2 jaja, posypałam startym serem.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół aż białka się ścięły a ser rozpuścił.
Podałam gorące.
Smacznego.
Przepis kuchni staropolskiej.
"Podróże małe i duże"
Dzięcioł duży |
Małe piszczały na cały las a rodzice przynosiły im smakołyki z szybkością światła.
Fajne doznania.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.