Mięsiste pomidory i delikatnie ścięte jajo, posypane bazylią to wdzięk i szyk na talerzu, polecam gorąco.
Jaja sadzone w pomidorach.
Składniki: 3 porcje
- 4 łyżki pesto z natki marchewki lub innego
- 6 jaj
- 2 duże pomidory
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- listki bazylii
- 1 łyżka masła klarowanego
Na jednej patelni rozgrzałam łyżeczkę masła i na drugiej łyżeczkę masła.
Pomidory pokroiłam każdy na trzy plastry.
Wykroiłam środki w pomidorach.
Na patelni położyłam trzy placki pesto a na nich położyłam wydrążone plastry pomidorów.
Do każdego pomidora delikatnie wbiłam jajo.
Posoliłam, oprószyłam pieprzem i smażyłam na maleńkim ogniu pod przykryciem aż jaja się ścięły.
Posypałam posiekaną bazylią.
Podałam gorące.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Las w Mikołajewicach |
Wysokie drzewa, dużo sosenek, gruby, mięsisty mech ale sucho.
Nacieszyłam oczy.
8 komentarze
12 jaj?
OdpowiedzUsuńZwykła pomyłka, po 2 jaja na osobę.
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńŚwietny przepis. Uwielbiam eksperymentować ze śniadaniami. Koniecznie zrobię :)
OdpowiedzUsuńJak zrobisz to napisz jak smakowało? Ja tez uwielbiam takie śniadania :-)
UsuńZrobiłam na niedzielne śniadanie, M. zachwycony!!
OdpowiedzUsuńNo to się cieszę że smakowało. Pozdrawiam Beata.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.