Pozostaną nam tylko suszone i kiszone, czasami z marynat, równie pyszne ale inne niż te świeże pachnące.
Dziś zrobiłam gulasz z opieniek, pyszny, aromatyczny, polecam z kaszą albo z pajdą chleba żytniego, razowego.
Gulasz z opieniek.
Składniki:
- 500 g surowych opieniek
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 200 ml mleczka kokosowego
- sól morska
- pieprz pomarańczowy
- natka pietruszki do posypania - 2 łyżki
- 2 łyżka sosu ostrygowego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
Najpierw umyłam na sicie kapelusze opieniek.
Ja miałam opieńki ciemne, ale jakie macie takie gotujcie, wszystkie odmiany są pyszne.
Osuszyłam grzyby na ręczniku papierowym.
Cebulę pokroiłam w dużą kostkę, podsmażyłam ją na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem.
Teraz dodałam posiekany czosnek i pokrojoną w paseczki paprykę.
Smażyłam 3 minuty i dodałam opieńki.
Posoliłam, dodałam sos sojowy i smażyłam 3 minuty.
Teraz dolałam mleczko kokosowe, doprawiłam solą i pieprzem do smaku, dodałam koncentrat pomidorowy.
Dusiłam około 10 minut aż papryka zmiękła.
Posypałam posiekaną natką pietruszki i podałam z chlebem żytnim.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Opieńki ciemne |
2 komentarze
Super, uwielbiam opieńki :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wykorzystania przepisu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.