I tak powstała ciecierzyca w sosie pomidorowym a inspiracją był mi blog Olgi Smile.
Polecam serdecznie ten przepis bo tak wykonane danie wykorzystałam w nadziewaniu nierozwiniętych czubajek kani ale o tym w następnym wpisie.
Czy Wy lubicie takie dania? czy jadacie? czy wolicie coś zupełnie innego?
Ciecierzyca w sosie pomidorowym.
Składniki: 5 - 6 porcji
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 cebule
- 3 średnie marchewki
- 3 papryki grillowane ze słoika
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 5 - 6 dużych pomidorów lub 1 litr passaty pomidorowej
- 5 łyżek oleju
- sól morska
- czarny świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 190 g koncentratu pomidorowego
Ciecierzycę namoczyłam w dużej ilości zimnej wody na noc, dzień wcześniej.
Potem ugotowałam w lekko słonej wodzie do miękkości.
Można użyć ciecierzycy z puszki, należy ją wtedy osączyć.
Marchew obrałam i starłam na tarce jarzynowej.
Paprykę pokroiłam w kostkę a pomidory wraz ze skórką również w kostkę.
Jeśli nie lubicie skórki w potrawach wystarczy sparzyć pomidory i obrać je ze skórki.
Czosnek przecisnęłam przez praskę a cebulę pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim cebulę, marchew, posoliłam i smażyłam 5 - 8 minut.
Teraz dodałam pomidory i paprykę i czosnek i dusiłam pod przykryciem jakieś 20 minut.
Jeśli masa jest za gęsta wystarczy dolać wody.
Na koniec dodałam zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy i włożyłam ciecierzycę, wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis Olga Smile.
"Podróże małe i duże"
Muchomor czerwony - baby |
2 komentarze
u mnie najczęściej goszczą takie proste dania jednogarnkowe :) pycha!
OdpowiedzUsuńTo prawda, treściwe i pyszne, u mnie też.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.