Ciasto jest bardzo proste, ciasto jest bardzo pyszne, ciasto znika bardzo szybko, przekonani?
Trochę zabawy jest z rabarbarem ale szybko to idzie i potem pyszne ciasto do kawy, herbaty czy czystka idealne.
Ciasto migdałowe z rabarbarem i syropem z czerwonego wina.
Składniki: tortownica 24 cm
- 160 g mielonych migdałów
- 3 jaja
- 150 g jogurtu naturalnego
- 70 g cukru trzcinowego + 1 i 1/2 łyżki
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- kilka łodyg rabarbaru do wypełnienia foremki
- kilka łyżek czerwonego wina
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie ciasta:
- Do uduszenia rabarbaru potrzebowała patelni o tej samej średnicy co tortownica czyli 24 cm.
- Rabarbar umyłam i przycięłam na szerokość patelni, próbowałam na zimnej aby się nie poparzyć.
- Na patelni rozgrzałam masło, dodałam 1,5 łyżki cukru i 2 łyżki wody i gotowałam aż cukier się rozpuści.
- Ułożyłam wtedy rabarbar i dusiłam 3 minuty, po czym obróciłam rabarbar i dusiłam jeszcze minutę.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na dnie odpowiednio, upróżone łodygi rabarbaru im ciaśniej tym ciasto wygląda potem ładniej.
- Polałam je 2 łyżkami syropu z rabarbaru.
- Żółtka utarłam z cukrem, dodałam jogurt i zmielone migdały i dokładnie wymieszałam.
- Teraz dodałam skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii.
- Białka ubiłam na sztywną pianę i połączyłam z masą, delikatnie wymieszałam.
- Ciasto wylałam na rabarbar i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu zostawiłam ciasto na 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Po tym czasie wyjęłam ciasto z piekarnika, odpięłam pierścień, na górę położyłam talerz i odwróciłam ciasto górą do dołu.
- Na patelnię w której gotował się rabarbar dodałam 5 łyżek wina czerwonego, łodygi które pozostały z przycinania do blaszki i gotowałam aż całkiem się rozpadły a sos zgęstniał.
- Podałam sos do ciasta.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Wakacje nad Pilicą |
Najlepsze są wakacje w ruchu, polecam.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.