Nieszpułka to roślina z rodziny różowatych, pochodzi z Kaukazu i południowo - wschodniej Europy.
Moją zakupiłam w markecie i pochodzi z Hiszpanii.
Smakuje trochę jak morela więc jeśli nie macie nieszpułki dodajcie morele.
Ciasto jest wyśmienite, wilgotne i bardzo smakowe, polecam do kawy czy herbaty.
Ciasto jogurtowe z nieszpułką.
Składniki: forma 24 x 24 cm
- 250 g mąki pszennej T 650
- 150 g masła
- 2 jaja
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g jogurtu greckiego
- 6 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 500 g owoców nieszpułki
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło utarłam z ksylitolem na jednolitą masę.
Teraz dodawałam po jednym jajku ciągle ucierając.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i dodawałam po 2 -3 łyżki na zmianę z jogurtem, ciągle mieszając łopatką.
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej ciasto.
Nieszpułki przekroiłam, wyjęłam pestki i ułożyłam na wierzchu ciasta lekko je wciskając w ciasto.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 10 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 170 C i piekłam kolejne 45 - 50 minut lub do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Białe |
Codziennie niebo czarowało swoim pięknem, cudowne widoki.
4 komentarze
Nigdy tych owocków nie jadłam:)))ciasto wygląda bardzo smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńPolecam jednak jak je zobaczysz w sklepach czy straganach.
UsuńJeszcze się nie spotkałam z takim owocem ale ciasto wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, nieszpułkę można dostać w marketach.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.