Mąka jaglana jest znakomitym odtruwaczem organizmu więc warto ją wprowadzić do naszego jadłospisu na stałe.
Chleb jest znakomity, idealny na grzanki, kanapki czy bruschetty, polecam.
Chleb pszenno - jaglany.
Składniki: 30 x 11 cm
- 280 g mąki jaglanej
- 250 g mąki pszennej chlebowej T 750
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 375 ml maślanki
- 125 ml wody źródlanej
- 1 łyżka drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oliwy
W dużej misce wymieszałam mąkę jaglaną, ziemniaczaną, pszenną z solą.
Maślankę podgrzałam do temperatury 36 C czyli tak aby można było włożyć palec i nie poparzyć się bo inaczej drożdże nie będą pracowały.
125 ml maślanki wlałam do szklanki, dodałam drożdże i cukier, wymieszałam, odstawiłam na chwilę aby masa się lekko spieniała.
Do miski z mąką wlałam maślankę z drożdżami, resztę maślanki, i letnią wodę a także oliwę.
Wymieszałam drewnianą łyżką na jednolite ciasto.
Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej ciasto.
Formę nakryłam ściereczką i pozostawiłam na 30 minut do godziny aby drożdże zaczęły pracować.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 45 minut lub do suchego patyczka.
Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Na rzece Netta |
Motorówką popływać można ale i gondolą, ciekawe przeżycia.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.