Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, idealne z miodem do kawy czy herbaty.
Doskonałe na słodko i ostro.
Bułki - ciemne orzechówki z płatkami owsianymi.
Składniki: 12 bułek
- 55 g płatków owsianych górskich
- 1 - 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 3/4 łyżeczki soli
- czubata łyżeczka drożdży instant
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 195 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 95 g mąki pszennej T 650
- 100 g grubo posiekanych orzechów - ja dałam ziemne
- białko do posmarowania bułek
- 250 ml wrzącej wody
Płatki, miód, masło i sól zalałam wrzącą wodą, wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia.
Drożdże rozpuściłam w 3 łyżkach letniej wody i odstawiłam na 5 minut, dodałam do miski z płatkami.
Wsypałam teraz siemię lniane, wymieszałam, dodałam oba rodzaje mąki i orzechy, zarobiłam ciasto.
Wyjęłam ciasto na blat, wyrobiłam miękkie i elastyczne ciasto.
Wyrabiałam około 8 minut, ciasto może być lekko lepiące.
Miskę nasmarowałam olejem i włożyłam do niej ciasto, przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto odgazowałam czyli kilka razy je uderzyłam dłonią, wyjęłam na blat i pozostawiłam jeszcze na 5 minut.
Podzieliłam ciasto na 12 części i z każdej uformowałam okrągłą bułeczkę.
Ułożyłam bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam na 30 minut aby podrosły.
Posmarowałam wówczas bułki roztrzepanym białkiem i piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół.
Studziłam bułki na kratce.
Smacznego.
Przepis z gazet.
"Podróże małe i duże"
Na złotej drodze |
Niezapomniane widoki.
2 komentarze
Bułki z dodatkiem orzechów uważam za najlepsze - mam swój sprawdzony przepis z dodatkiem orzechów włoskich :) W prawdzie pieczywa jem bardzo mało i rzadko, ale następnym razem zainspiruje się Twoim przepisem ;)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie wypróbuj przepis a nie będziesz żałowała.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.