wtorek, 19 września 2017

Żytnie muszle z prawdziwkami w sosie śmietanowo - serowym

Teraz jest najlepszy moment aby kosztować takich specjałów.
Nawet jeśli ktoś nie jest grzybiarzem, piękne okazy prawdziwków można nabyć na targach i ryneczkach.
Zachęcam zatem do zrobienia tego mega pysznego dania z prawdziwkami.
Smak prawdziwków jest jedyny i niepowtarzalny więc nie zastępujcie innym gatunkiem grzybów.
Makaron w sosie śmietanowo - serowym z prawdziwkami.


Składniki:
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego żytniego - muszle
  • 400 g prawdziwków
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 20 - 30 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • natka pietruszki do posypania
  • 100 ml śmietanki 36 %

Przygotowanie:
  • Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam.
  • Grzyby oczyściłam i pokroiłam w plastry.
  • W kostkę pokroiłam szalotkę i czosnek.
  • Na patelni rozgrzałam masło i oliwę i podsmażyłam na nich czosnek i szalotkę a potem dodałam grzyby.
  • Smażyłam 5 minut aż grzyby zmiękły ale wciąż były chrupiące.
  • Dodałam teraz śmietankę i dusiłam jeszcze 3 - 4 minuty, zdjęłam z ognia, dodałam ser i mieszając doprowadziłam do rozpuszczenia sera.
  • Grubo oprószyłam czarnym pieprzem świeżo mielonym.
  • Wymieszałam z makaronem i przełożyłam na talerz.
  • Posypałam posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pieprznik jadalny
Pieprznik jadalny vel kurka to bardzo często spotykany grzyb w lasach od maja do listopada.
Mnie udało się wyszukać taki oto okaz, średnica kapelusza około 15 cm.
Prawie gigant kurkowy.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger