Nawet jeśli ktoś nie jest grzybiarzem, piękne okazy prawdziwków można nabyć na targach i ryneczkach.
Zachęcam zatem do zrobienia tego mega pysznego dania z prawdziwkami.
Smak prawdziwków jest jedyny i niepowtarzalny więc nie zastępujcie innym gatunkiem grzybów.
Makaron w sosie śmietanowo - serowym z prawdziwkami.
Składniki:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego żytniego - muszle
- 400 g prawdziwków
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 20 - 30 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- natka pietruszki do posypania
- 100 ml śmietanki 36 %
Przygotowanie:
- Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam.
- Grzyby oczyściłam i pokroiłam w plastry.
- W kostkę pokroiłam szalotkę i czosnek.
- Na patelni rozgrzałam masło i oliwę i podsmażyłam na nich czosnek i szalotkę a potem dodałam grzyby.
- Smażyłam 5 minut aż grzyby zmiękły ale wciąż były chrupiące.
- Dodałam teraz śmietankę i dusiłam jeszcze 3 - 4 minuty, zdjęłam z ognia, dodałam ser i mieszając doprowadziłam do rozpuszczenia sera.
- Grubo oprószyłam czarnym pieprzem świeżo mielonym.
- Wymieszałam z makaronem i przełożyłam na talerz.
- Posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pieprznik jadalny |
Mnie udało się wyszukać taki oto okaz, średnica kapelusza około 15 cm.
Prawie gigant kurkowy.
2 komentarze
i do tego z serem pleśniowym! yumi!
OdpowiedzUsuńPrawda że pycha? dzięki Zuza.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.