Okazały się nimi żeberka wieprzowe, dzięki pachnotce nabrały lekkości i aromatu.
Pachnotka zwyczajna pochodzi z Indii, Chin i z Japonii.
Uprawiana jest jako roślina oleista ale także w Japonii odmiana czerwona używana jest jako przyprawa shiso.
Do mięsa okazała się znakomita więc jeśli tylko uda się ją gdzieś zakupić nie wahajcie się ani minuty.
Użyłam tutaj przyprawy do wieprzowiny w skład której wchodzą: pieprz, kurkuma, papryka ostra, czosnek, cebula, gorczyca, majeranek, gałka muszkatołowa, kolendra, kminek, cząber, rozmaryn, curry.
Żeberka pieczone z pachnotką.
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych - paski
- przyprawa do wieprzowiny ok. 2 łyżek
- 1 pęczek lub doniczka ziela pachnotki
Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam na kawałki.
Natarłam mięso przyprawą i włożyłam na 3 - 4 godziny do lodówki.
Potem ułożyłam w naczyniu do pieczenia.
Na wierzchu ułożyłam listki z pachnotki.
Przykryłam naczynie i piekłam mięso w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 2 godziny, potem zdjęłam pokrywkę i piekłam kolejne 15 minut aby mięso się zrumieniło.
Podałam z ciabattą, pyszności.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
"Niebieskie Źródła" |
Odpoczynek na łonie natury regeneruje szybciej siły na długie dni.
Polecam Rezerwat Przyrody "Niebieskie Źródła" w Tomaszowie Mazowieckim.
6 komentarze
Naprawdę świetnie wyglądają te żeberka - pychotka <3
OdpowiedzUsuńPychotka z pachnotką, super sprawa, polecam.
UsuńNie znałam tej roślinki. Muszę się za nią gdzieś rozglądnąć bo lubię poznawać jedynie roślinne nowości.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Kupiłam w Tesco ale pewnie w innych miejscach tez są, spróbuj wyhodować sama na drugi rok. Tez uwielbiam nowości zielarskie.
Usuńprzyznam, że pierwszy raz spotykam się z pachnotką. Można ją dostać normalnie w sklepach/warzywniakach/targach? :)
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w Tesco, ale pewnie tam gdzie są zioła Baziółka znajdziesz pachnotkę.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.