Dodaje się do nich wszakże same najpyszniejsze produkty, skleja jakimś sosem i zapieka, potem pyszne danie wjeżdża na stół.
Zapiekanka makaronowa z krewetkami.
Składniki:
- 1 słoik koncentratu pomidorowego - 210 g
- 200 g obranych i ugotowanych krewetek
- 1,5 szklanki makaronu kolorowe muszelki
- garść zielonych oliwek bez pestek
- 1 puszka pomidorów krojonych - 400 g
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- listki bazylii i oregano do posypania
- 80 g startego parmezanu
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy
Krewetki umyłam i podsmażyłam na oliwie na złoty kolor posypując je solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy a także bulion wlałam do naczynia żaroodpornego, dodałam usmażone krewetki, dodałam muszelki makaronu, wymieszałam całość, dodałam jeszcze oliwki, ponownie wymieszałam.
Wyrównałam wierzch, posypałam listkami oregano i bazylii i na koniec startym parmezanem.
Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut aż ser na górze ładnie się zapiekł.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Pan zięba |
Zamieszkuje Europę z wyjątkiem Skandynawii, zachodnią Azję oraz południową Afrykę.
Nie jest zagrożona wyginięciem, niemniej jednak w Polsce jest gatunkiem chronionym.
Udowodniono że samiec w ciągu dnia może śpiewać nawet 2000 razy.
2 komentarze
uwielbiam ten makaron! :)
OdpowiedzUsuńCiesze się Zuza że danie Ci się podoba, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.