Można zajadać na słodko z dżemem, miodem, masłem orzechowym czy syropem klonowym albo na wytrawnie z sosem czosnkowym, ziołowym, ajvarem czy jakim lubicie.
Idealne rogaliki na śniadanie.
Robi się je dość szybko zważywszy że mamy do czynienia z ciastem drożdżowym.
Cały proces wytwarzania i pieczenia trwa godzinę.
Wytrawne drożdżowe rogaliki w godzinę.
Składniki:
Zaczyn:
- 250 ml mleka
- 25 g masła
- 50 g świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
- 400 g mąki pszennej T 750
- 1/2 łyżeczki soli
- cały zaczyn
- żółtko do smarowania
- 1 łyżka mleka do smarowania
Mleko wlałam do garnka, włożyłam masło i podgrzewając rozpuściłam je.
Przestudziłam mleko do temperatury 36 C i rozpuściłam w nim drożdże, pozostawiłam pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia.
Teraz do przesianej mąki dodałam sól i cały zaczyn i wyrobiłam elastyczne i miękkie ciasto.
Ciasto wyłożyłam na blat, rozwałkowałam na cienki placek, wielkości dużego kwadratu,
podzieliłam go na cztery mniejsze kwadraty a potem każdy kwadrat na 2 trójkąty.
Zwinęłam każdy trójkąt w rogal zaczynając od podstawy trójkąta.
Ułożyłam rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
przykryłam ściereczka i pozostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzałam do 220 C z opcja grzania góra/dół.
Wyrośnięte rogale posmarowałam żółtkiem wymieszanym z jajem.
Piekłam rogale 15 minut aż ładnie się zrumieniły.
Smacznego.
Wg przepisu z filmiku z netu.
"Podróże małe i duże"
Marokańskie mandarynki |
Pomyślałam że idealne by były na dżem do moich rogali.
4 komentarze
Bardzo lubię takie rzeczy które nie wymagają dużo czasu:))rogaliki wyglądają pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńPolecam Reniu do zrobienia, pozdrawiam.
UsuńNarobiłaś mi ogromnej ochoty.
OdpowiedzUsuńW czwartek upiekę.
Pozdrawiam:)
Są super na słodko i na słono.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.