Jest bardzo aromatyczna, pachnąca latem, z kluseczkami i plantanami.
O plantanach pisałam już wcześniej, poczytajcie.
Zupę gotuje się szybko i szybko znika z talerzy.
Wytrawna zupa kokosowa z plantanami i kluseczkami.
- 3 duże dojrzałe plantany
- 1 puszka mleka kokosowego - 400 ml
- 1 laska wanilii
- 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól morska
- 2 jaja
- 5 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie zupy:
- Do garnka wlałam mleko kokosowe, bulion, obrane i pokrojone na plastry plantany.
- Wanilię rozkroiłam wzdłuż, wyjęłam pesteczki i razem z laską włożyłam je do garnka.
- Gotowałam zupę 5 - 10 minut po czym wyjęłam wanilię i zmiksowałam na gładki krem.
- Z jaj, mąki soli i tymianku utarłam gęste ciasto.
- Na gotującą zupę łyżką wkładałam porcje ciasta do wyczerpania jego i gotowałam 5 minut.
- Doprawiłam jeszcze zupę solą jeśli trzeba i podałam gorącą.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
"Niebieskie Źródła" - rezerwat przyrody |
Czysta woda z wapiennych źródeł pochłania promienie czerwone, przepuszcza zaś odbite od dna fale niebieskie i zielone, które możemy obserwować.
Rezerwat można zwiedzać w Tomaszowie Mazowieckim.
2 komentarze
nigdy nie jadłam podobnej zupki.
OdpowiedzUsuńJest pyszna, zapraszam do wypróbowania przepisu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.