Tutaj kwaskowe morele idealnie komponują się z mdłą wątróbką, podnoszą jej smak i nadają charakteru.
Polecam na obiad albo wczesną kolację, będzie znakomity posiłek.
Wątróbka z morelami.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- mleko do moczenia wątróbki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- mąka do obtaczania wątróbki
- 2 morele
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 3 - 4 łyżki wody
- 1 ćwiartka kiszonej cytryny
- Wątróbkę oczyściłam z błonek, umyłam i zalałam mlekiem na 2 godziny.
- Wątróbka moczona w mleku jest jędrna i chrupiąca.
- Cebulę pokroiłam w plasterki, morele w ósemki.
- Wątróbkę wyjęłam z mleka i osuszyłam.
- Każdy kawałek wątróbki obtoczyłam w mące i smażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor, nie soliłam.
- Podsmażoną wątróbkę zdjęłam z patelni a włożyłam na nią cebulę i morele, a także posiekane cytryny kiszone, smażyłam aż lekko zmiękła cebula.
- Wątróbkę ponownie włożyłam na patelnię, teraz posoliłam, podlałam wodą i pod przykryciem dusiłam 10 minut.
- Na koniec oprószyłam pieprzem.
- Podałam z pieczywem.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Białe |
Feeria barw i odcieni prześcigają się na niebie by schować się w rezultacie do jeziora.
2 komentarze
Bardzo lubię wątróbkę i chętnie skorzystam z przepisu:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńBardzo serdecznie polecam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.