Kaszę tutaj moczy się w wodzie aby nie była potem gorzka.
Polecam, robi się szybko a potem smakuje wybornie.
Jaglana szarlotka.
Składniki: tortownica 22 cm
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 500 g kwaskowatych jabłek
- garść rodzynków
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie szarlotki:
- Kaszę jaglaną uprażyłam na suchej patelni, zalałam wodą i odcedziłam.
- Potem zalałam ją jeszcze raz gorącą wodą i pozostawiłam na 10 minut, ponownie odcedziłam.
- Wsypałam kaszę do miski, dodałam do niej starte na tarce o grubych oczkach wraz ze skórką jabłka.
- Dodałam także rozgniecionego widelcem banana.
- Teraz do miski wlałam mleko, dodałam rodzynki, wymieszałam.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam do niej kaszę z dodatkami.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 80 minut.
- Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
- Szarlotka jest pyszna, kuleczki kaszy są mięciutkie i fajnie chrupią po zębem.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Żarna do mielenia kaszy |
Ten i inne eksponaty oglądałam w Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowiecki.
13 komentarze
wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Zuza, pozdrawiam.
UsuńPrzepis dla zdrowia , urody i smaku:)
OdpowiedzUsuńW punkt, dziękuję.
UsuńWitam, szarlotka wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńCzym mogę zastąpić mleko? Czy można wodą? Karmię córeczkę z alergią na białka mleka krowiego, więc jestem na diecie bezmlecznej.
Brakuje mi słodkich przekąsek a ta wydaje się być idealna, gdyby nie to mleko.
Justyno a nie możesz zastąpić mleka krowiego warzywnym np. sojowym, kokosowym, owsianym? jeśli nie to daj wodę. Pozdrawiam i napisz co zastosowałaś?
UsuńWspółczuję Justynie, miałam to samo. Dbaj kobieto o wapń w diecie, bo ja bardzo ucierpiałam bolały kości, włosy wypadały itd. Ale czego się nie zrobi dla dzieci :)
UsuńDorotko-bardzo ciekawy pomysł :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosiu, pozdrawiam Was.
UsuńCiekawa szarlotka! Ale nie zgadzam się że szarlotka to jesienne ciato! Ja tam mogę jeść cały rok :)
OdpowiedzUsuńJa tez mogę ją jeść cały rok ale skoro jabłko to jesienny owoc to i szarlotka to jesienne ciasto.
Usuńale fajne przepisy...zaraz zanaczę by zrobić:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Polecam serdecznie, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.